Karaktärens färdigheter

From Hastur
Jump to: navigation, search

De färdigheter en karaktär startar med bestäms av hans bakgrund. I tabellerna för bakgrunder finns data för karaktärens status, yrke och kultur. Till detta lägger man ett antal fria poäng som kan fördelas som spelaren vill.

Tabellerna anger vilket startvärde karaktären har i olika färdigheter. Dessa värden förs in på karaktärsbladet. Om flera tabeller ger ett värde för samma färdighet gäller det högsta, inte summan!

Social bakgrund

De olika bakgrunderna ger en profil för den miljö i vilken karaktären växt upp. Vilken profil man ska använda beror på varifrån man kommer och vem man har som far. Det senare är oftast viktigare.

Normalt använder man bakgrundsprofilen för sin sociala status, men vissa har något högre valfrihet än så. En adelsman som uppfostrats i klosterskola använder profilen för en präst, liksom alla adelsdamer. Tillåtna alternativ finns sammanfattade i tabellen.

Egen
status
Tillåten profil
Ad Pr Br Bn Sl Lv
Adelsman
Präst
Borgare
Bonde
Slödder
Livegen

Egen status går direkt på vad man satte för prioritet på status när man tog fram sitt koncept. Spelledaren kan i vissa fall tillåta att man använder en annan profil om man inte hade den statusen när man var liten. Ett typiskt exempel är den före detta livegne pojken som blev upptäckt av en magiker och blev hans lärling. Trots att han numera är borgare ska han använda profilen för en livegen.

När en profil ger en valmöjlighet måste man ta en färdighet som är kulturellt lämplig, och rimlig med hänsyn till resten av karaktärens bakgrund. När slödder och livegna lär sig vapen är det till exempel inte fråga om lans och fäktning. Kniv, klubba eller spjut är rimligare.

Civiliserade bakgrunder

Från tidig medeltid och framåt fanns det fyra stånd, och alla ansågs tillhöra något av de fyra. De var adel, präster, borgare och bönder. Stånden var givna av gud och konungen, och därför mycket stabila mot förändringar.

I spelet har dessutom slödder och livegna tillkommit. Dessa grupper utgör samhällets absoluta bottenskikt, och har få eller inga rättigheter. Slödder är inte medlemmar i något stånd och finns bara som bakgrund. Livegna är egentligen en del av bönderna.

Färdigheter Ad Pr Br Bn Sl Lv
Djurkunskap 2 4 2 5 2 5
Etikett 6 4 2
Falkenering 3 2
Fingerfärdighet 4
Första hjälpen 2 4 3 5 5 5
Förvaltning 3 3 4 2
Ett hantverk 5 5 4 5
Heraldik 4 3
Intrig 5 4 3
Jordbruk 6 5
Klättra 2 2 2 4 5 5
En konst 4 3
Läsa (eget) 3 5 3
Läsa (annat) 3
Matlagning 2 2 2 5 3 4
Mekanismer 4 5
Personkännedom 5 4 4 2 3 2
Egen sedvänja 5 6 6 4 4 4
Annan sedvänja 3 3 2
Simma 2 2 2 3 2 3
Sjövana 3 3
Smyga 2 2 2 4 5 5
Spel 3 3 3 3 3 3
Spela (något) 4 3 3 3 2 2
Spåra 3 2 4 2 4
Sång 3 3 3 3 3 3
Sägner 3 5 4 5 4 5
Tala (eget) 6 6 5 5 4 4
Tala (annat) 3
Teologi 2 6 2 2 2 2
Undre världen 2 3 5
Uppmärksamhet 3 3 3 5 5 5
Värdering 3 3 5 2 3
Växtkunskap 2 4 2 5 2 5
Överlevnad 3 2 3
Övertalning 3 5 3 2 2 2
Bära rustning 4
Ledarskap 5 4 3
Nävkamp 2 5 8 6
Rida 4 2 2 2 2 2
Strid 3
Ett vapen 4 2 4 4 4 4
Annat vapen 2 2 2 2 2

Om yrken

Det här är färdighetsprofiler man får för att ha vuxit upp inom ett yrke. Färdigheten inom yrket ersätter den normala färdigheten om den är högre än vad man hade tidigare De läggs inte ihop. Om man redan var skickligare på någon färdighet än basen från yrket lär man sig ingenting nytt i den färdigheten.

Valfritt betyder en färdighet inom gruppen. Den måste specificeras av spelaren. När två färdigheter är angivna på samma rad kan man välja en av dem.

Det är bara yrken man kan starta med som verkligen ger en komplett lista färdigheter. Vissa yrken kan man ägna sig åt, men egentligen inte bli utbildad till. Ett sådant yrke är livvakt. Vem skulle någonsin vilja anställa en livvaktslärling? Omvänt gäller att vissa sysselsättningar har en färdighetsprofil trots att de inte är yrken. Hemmafruar, gattjuvar och femskillingsluder har visserligen inget riktigt yrke, men de har fortfarande lärt sig saker under sin uppväxt.

Som tidigare nämnts startar alla med ett “yrke“ i någon form. Om man vill lära sig ett nytt måste man bli lärling. Det är bara riktiga yrken som har lärlingsskap, och dessa styrs av det borgerliga skråväsendet.

Lärling

Det viktigaste kravet för att kunna bli lärling är att man har en lärare. Det kan ofta vara fruktansvärt svårt, då alla gillen bevakar sina rättigheter mycket svartsjukt. De flesta har mycket hårda krav för att en kandidat ska komma ifråga, och ett av de mest grundläggande är i många fall att man ska vara man.

När man blivit accepterad av sin lärare blir man lärling. Under de närmaste åren när man är lärling har man ingen fritid att tala om. När man inte lär sig yrkets grunder slavar man i sin mästares hushåll och springer hans ärenden. Dessutom har man som spelare rätt att fördela ut de färdighetspoäng man får för sin ålder på yrkets färdigheter. Som kompensation för att man inte kan få någon direkt erfarenhet får man ett värde på 1 i en av yrkets färdigheter för varje år man är lärling.

Gesäll

När åtminstone tre års tid passerat och man har åtminstone 8 i alla yrkets färdigheter kan man bli gesäll. För att bli det måste man lyckas med sitt gesällprov. Det är ett exempel på de kunskaper man skaffat sig, och hanteras speltekniskt med ett färdighetsslag i en till tre av yrkets viktigaste färdigheter. Resistansen är oftast noll, men kan vara så hög som 10 om spelledaren känner sig hungrig.

En gesäll har rätt att vandra runt i världen, träffa nya mästare och lära sig nya tekniker. Han är fri att förfoga över sin tid efter eget bevåg. Det enda han inte kan göra är att öppna eget. Bara en mästare kan göra det.

Mästare

En mästare har helt bemästrat sitt yrke. För att bli mästare måste man ha varit gesäll i minst tre år och avlagt sitt mästarprov. Det fungerar som ett gesällprov men har en svårighetsgrad som kan vara så hög som 20. Dessutom måste det finnas plats för en till mästare i den lokala staden. Lite väl placerade mutor kan hjälpa på den punkten.

Lämpliga yrken

Långt ifrån alla yrken är acceptabla för folk från olika socialklasser. Tabellen till ger några grundläggande riktlinjer för vad som anses passande. Det finns en tabell för vardera män och kvinnor. I varje tabell markeras yrken som normalt är tillgängliga med ★ och mer udda eller socialt opassande yrken med ☆. Spelledaren får givetvis begränsa tillgången på alla yrken, men de markerade bör han vara extra återhållsam med.

Notera att de yrken tabellerna tar upp är de som en person rent rimligtvis skulle kunna lärt sig vid 15 års ålder. Diplomat, häxjägare, livvakt med flera finns därför inte upptagna.

Manligt yrke Ad Pr Br Bn Sl Lv
Adelsman
Advokat
Alkemist
Artillerist
Barberare
Berättare
Bokhållare
Bonde
Bödel
Fiskare
Godsägare
Grovarbetare
Gruvarbetare
Gycklare
Hallick
Handelsresande
Hantverkare
Helare
Herde
Härold
Ingenjör
Jägare
Kanonjär
Knekt
Konstnär
Kusk
Köpman
Läkare
Lärd
Marinsoldat
Musikant
Narr
Navigatör
Officer
Oratör
Präst
Riddare
Rånare
Rövare
Sjöman
Skattmas
Skogshuggare
Skogsvaktare
Skrivare
Slavhandlare
Smugglare
Spejare
Spelare
Tiggare
Tjuv
Tjänare
Trollkarl
Underhållare
Väpnare
Ämbetsman

En snabb blick på tabellen över kvinnliga yrken visar att de har mycket färre val än en man. Det är helt avsiktligt. Mängden samhällen fria från diskriminering är samma som den tomma mängden. Det vore oärligt att skriva reglerna som om verkligheten var annorlunda. Däremot har vi inga regelmässiga hinder för kvinnor att slå sig fria under spel.

Yrke Ad Pr Br Bn Sl Lv
Adelsdam
Barnmorska
Berättare
Bokhållare
Bondmora
Fiskare
Gycklare
Madam
Hantverkare
Helare
Herde
Husfru
Konstnär
Kurtisan
Köpman
Luder
Lärd
Musikant
Prästinna †
Rånare
Smugglare
Spelare
Tiggare
Tjuv
Piga
Trollkona & Häxa
Underhållare
† I många andra religioner än kristendom, islam och judendom är det fullt möjligt att kvinnliga präster kan vara tillåtna även om samhället i övrigt är ett diskriminerande helvete.

Yrkesbeskrivningar

Adelsman

De flesta adelsmän har “yrket“ adelsman, men inga andra har det från början. Det är en generell profil som innehåller allt det viktigaste en adelsman behöver kunna.

Etikett 7, Rida 7, Social färdighet 6, Strid 6, ett vapen 7, ett annat vapen 5.

Adelsdamer lär sig givetvis inte samma saker som sina manliga släktingar. Det vore mot alla seder och bruk om de fick lära sig att hantera vapen.

Etikett 8, Intrig 7, Konsthantverk 5, Läkekonst 6, Social färdighet 7, Sång eller Instrument 7.

Advokat

En advokat lever på att snärja till lagen i de samhällen som tillåter dem. Advokaterna ser noga till att ha monopol på alla rättsliga göromål, och tar väl betalt för sina tjänster. Det går knappast att vinna ett rättsfall utan att ha en advokat, och de flesta advokater vägrar ta hand om fall de inte är säkra på att vinna. De måste ju tänka på sitt rykte.

Etikett 6, Läsa (eget) 6, Läsa (latin) 4, Sedvänja (egen) 8, Tala (eget) 6, Tala (latin) 4, Övertalning 6.

Alkemist

Alkemisten är en av de mest välbetalda av alla städernas hantverkare. Förutom de charlataner som påstår sig kunna göra guld finns det ett stort antal alkemister som förser adeln med droger och gifter, och blandar ihop dekokter åt läkare.

Alkemi 8, Gifter 6, Hantverk (bryggeri) 5, Läsa (valfritt) 6, Magikunskap 5, Värdering 5, Växtkunskap 5.

Artillerist, Kanonjär

Artilleristen är en militär specialist som sysslar med katapulter, balistor och andra belägringsmaskiner. Kanonjären har samma sysslor, men hanterar krutvapen, som bombarder, mörsare och kanoner. Givetvis finns bara kanonjärer om spelledaren har krutvapen i sin värld. Det bör också noteras att grovarbetet med att ladda dessa vapen görs av vanliga soldater. Artilleristen är arbetsledare och riktare.

Belägring 5, Bära rustning 4, Ledarskap 6, Strid 3, Hantverk (snickeri) 6, Matematik 5, Vapen (belägrings) 6, Vapen (något) 5.

Barberare, Helare

De samtida helarna är välförsedda med brister i sina kunskaper. De är normalt barberare till yrket, och har läkekonsten som bisyssla. Enda kontrollen på deras inkompetens är att de aldrig får betalt om patienten dör. Klippa hår är de däremot riktigt bra på.

Första hjälpen 6, Hantverk (barberare) 8, Kvickhet 3, Köpslå 7, Läkekonst 3, Sång 6, Värdering 7.

Barnmorska

Barnmorskor var historiskt sett de enda läkare som hade någon form av kompetens. Professionell svartsjuka från läkarna gjorde att de inte fick ägna sig åt annat än att hjälpa kvinnor att föda barn.

Barnmorska 8, Första hjälpen 7, Intrig 6, Läkekonst 7, Växtkunskap 6, Övertalning 6.

Bonde

En bonde brukar jorden, till skillnad från alla personer med bakgrunden bonde. De senare bor på landet och kan ha yrket bonde, men måste inte ha det. De flesta livegna kan ha yrket lantarbetare. Oftast drygar bönder ut jordbruket med kreatursskötsel och skogsbruk.

Djurkunskap 6, Förvaltning 7, Jordbruk 8, Nävkamp 7, Sägner 6, Växtkunskap 6.

En bondmora har inte samma färdigheter som sin man. Hon lär sig underhåll och hantverk i stället för de tyngre sysslorna.

Djurkunskap 6, Förvaltning 8, Läkekonst 6, Matlagning 7, Sägner 7, Växtkunskap 6.

Bödel, Torterare

Skarprättare har alltid varit efterfrågade, även om yrket nästan alltid haft mycket låg status. En bödel ska både kunna döda fort och smärtfritt, och veta hur man torterar utan att offren dör. Detta är inte lätt.

Till skillnad från de flesta andra yrken går det ofta att få anställning som bödel utan några som helst kunskaper. Det har till och med förekommit att dödsdömda fångar benådats för att bli bödlar när den tidigare bödeln råkat avlida med opassande hast.

Förhör 8, Första hjälpen 6, Piska eller färla 6, Tvåhandssvärd eller dito yxa 8, Undre världen 4.

Diplomat

Att ha diplomat som yrke hör bara högt utvecklade världar till. Innan renässansen och Machiavelli skulle ingen förstått att uppskatta diplomatins finesser. Inte ens då var det något man utbildades till, utan de som av olika skäl blev diplomater fick klara sig bäst de kunde.

Viktiga färdigheter för diplomater är ETIKETT, GIFTER, INTRIG, LÄSA och TALA egna och andra språk, PERSONKÄNNEDOM, olika SEDVÄNJOR och alla andra sociala färdigheter.

Fiskare

Folket längs kusterna och de större sjöarna lever ofta av fiske. Det är ett ganska behagligt liv, med gott om mat om man tycker om fisk. De har samma färdigheter som alla andra sjömän, även om det bland fiskare är vanligare att man lär sig SIMMA än bland sjömän. Speciellt då bland insjöfiskarna.

Förfalskare, Falskmyntare

Skillnaden mellan falskmyntare och förfalskare kan tyckas liten, men så är inte fallet. Samma person är normalt aldrig både falskmyntare och förfalskare, trots att det är samma färdigheter som används.

Falskmyntaren ägnar sig åt att förfalska valuta, vilket är synnerligen lönsamt men också farligt. Få saker irriterar makthavarna lika mycket som falskmyntare, och straffen är oerhört hårda.

Vanliga förfalskare kopierar och tillverkar alla sorters dokument utom just pengar. Det är inte lika lönsamt, men är bara belagt med fängelsestraff. Konsthandel i stor skala är ännu inte uppfunnet, vilket begränsar avsättningen för deras varor.

Hantverk (något) 6, Konst (kalligrafi) 4, Konst (någon) 8, Läsa (eget) 4, Metallurgi 4, Undre världen 8, Värdering 6.

Godsägare

Storbönderna är rika nog för att inte själva behöva bruka sin jord, trots att de normalt inte är adelsmän. Annars gäller för dem liksom för adelsmän att det är ett yrke man föds till att ha. Kvinnliga godsägardöttrar sätts på klosterskola och får samma profil som en adelsdam.

Etikett 4, Förvaltning 8, Jordbruk 4, Ledarskap 6, Rida 6, Sedvänja (egen) 6, Värdering 6.

Gravrånare, Gravplundrare

Skillnaden mellan gravrånare och gravplundrare är att de förra tar liken och säljer till experimentlystna nekromantiker och andra, medan de senare plundrar gravar på de värdesaker som den döde är begravd tillsammans med. Det går givetvis att kombinera de två, men av flera skäl är det ovanligt. Bland annat är gravrånaren ute efter färska lik, men de största skatterna finns i gamla gravar.

Grovarbetare

Att vara grovarbetare är inte ett recept på långt och lyckligt liv. Få har fast anställning, och arbetet är alltid utslitande på kropp och själ. Enda kompensationen är att man inte behöver några kunskaper för att bli det. Lägg märke till att grovarbetarna får mindre färdigheter än normalt. Som kompensation kan de höja sin STYRKA eller STORLEK med två, upp till och med potentialen.

Hantverk (relaterat) 5, Nävkamp 8, Undre världen 6.

Gruvarbetare

Att vara gruvarbetare är ett högt ärat, men tämligen kortlivat yrke. Trots att man har slavar och krigsfångar till de verkligt farliga momenten har gruvarbetarna inte hög medelålder. Gruvarbetare får höja sin STYRKA med ett, men inte över sin potential.

Hantverk (gruvdrift) 8, Hacka (som vapen) 6, Hantverk (smide) 4, Hantverk (snickeri) 6, Metallurgi 4, Överlevnad 5.

Gycklare, Narr

Eftersom varje kung med självaktning måste hålla sig med en narr är det ett yrke med anor, men givetvis inte respekterat. Andra gycklare lever i kringresande teatersällskap, och ägnar sig åt lustigheter och tjuveri. Resande gycklare får sällan stanna mer än en vecka i en stad innan de kastas ut.

Akrobatik 8, Dans eller spela 6, Personkännedom 6, Intrig 4, Fingerfärdighet 8, Kvickhet 8.

Hallick, Kopplare

I alla städer kan man hitta personer som kan förmedla tjänster av det mer intima slaget. Ibland är de illegala, ibland inte. Somliga är hederliga, och andra samarbetar med rånare. Oavsett vilket finns det två sorter av dem.

Den ena säljer sina egna varor, och har ett stall av luder som han hyra ut. Dessa kan i vanlig ordning vara mer eller mindre fria, oftast mindre.

Den andra lever på att vara guide åt de rika och nöjeslystna. Han för dem till de bästa horhusen, de vildaste barerna och de intressantaste spelhålorna. Han tar betalt både av sina kunder och av ägarna till de hus han frekventerar.

Undre världen 8, Köpslå 7, Kvickhet 6, Uppmärksamhet 6, Spel 6, Övertalning 7.

Handelsresande

Handelsresande finns i alla länder, och mellan dem. De varierar från vandrare med sin butik på ryggen till de riktigt stora med hela karavaner fyllda med varor.

Köpslå 6, Köra (vagn) 4, Personkännedom 6, Rida 6, Tala (annat) 4, Värdering 8, Övertalning 6.

Hantverkare

Hantverkare är grunden i skråväsendet och borgarklassen. De utgör basen för städernas makt, och vet om det. De tillåter ingen yrkesutövning inom sina områden, om man inte är både godkänd av och medlem i ett skrå. För att bli medlem bör man vara barn till en hantverkare.

Hantverk (primärt) 8, Hantverk (sekundärt) 7, Intrig 5, Köpslå 6, Sedvänja (egen) 7, Sedvänja (skrå) 7.

Herde

Att vara herde är en ensam sysselsättning utan någon egentlig betalning. Vissa blir herdar för att de trivs med det, andra för att de måste.

Djurkunskap 8, Spåra 7, Stav eller Slunga 5, Sång eller Spela (flöjt) 6, Uppmärksamhet 7, Överlevnad 7.

Husfru

Borgerliga kvinnor som inte satts i klosterskola får normalt “yrket“ husfru. Det är alla de färdigheter som behövs för att sköta om ett borgerligt hem, med allt vad det innebär. Förvaltning 7, Hantverk (något) 6, Intrig 7, Köpslå 7, Matlagning 7; Poesi, Sång eller Konst 6.

Härold

Häroldens sysslor är många och högt skattade. Det är hans ansvar att hålla reda på alla adelns vapensköldar, och framföra meddelanden dem emellan. Att skada eller på något sätt vara nedrig mot en härold är en stor skam för en riddare. Häroldens yrke är skyddat på samma sätt som det borgerliga skråväsendet skyddar sina yrken, men borgare får normalt inte bli härolder. Det är förbehållet lågadeln.

Etikett 6, Heraldik 8, Läsa (eget) 6, Personkännedom 6, Rida 7, Sedvänja (egen) 7.

Häxjägare

Häxjägarna finns i alla samhällen. De jagar häxor, trollpackor och trollkarlar, liksom allt annat de tycker är onormalt. Deras definition på vad som är onormalt kan ofta vara mycket excentrisk, och de tenderar till att dra alla de inte tycker om över samma kam. Omgivningen ser på dem med djup misstänksamhet.

Vissa häxjägare agerar helt ensamma, eftersom de bokstavligen inte litar på någon, men andra jagar i pack. När de hittat ett offer dödar de det omedelbart om de måste, men de föredrar att skapa masshysteri. De älskar sina fejkade rättegångar där folk anger sina barn, grannar, föräldrar och härskare.

I en del länder är häxjägarna lagliga, som under de Europeiska häxjakterna på 1600-talet. I andra fall måste de arbeta i hemlighet, vilket inte gör dem mindre misstänksamma och hatade.

Viktiga färdigheter är DEMONOLOGI, FÖRHÖR, INTRIG, LEDARSKAP, NEKROMANTI, SMYGA, TEOLOGI och ÖVERTALNING.

Ingenjör

Ingenjören var mycket eftersökt i alla arméer. Han är en expert på att bygga och förstöra befästningsverk. Andra användningsområden för ingenjörer är mer intrikata, som att bygga klockor i katedraler och liknande.

Matematik 5, Mekanismer 8, Läsa (eget) 6, Metallurgi 5, Hantverk (valfritt) 8, Hantverk (snickeri) 5, Belägring 3.

Jägare

Jägare lever på att döda skogens djur. Det finns två sorters jägare. Den ena vill ha djuret för dess kött, och jagar med båge, spjut och andra våldsamma metoder. Pälsjägarna däremot använder fällor, eftersom pälsen inte får bli skadad.

Ett missilvapen 7, Djurkunskap 6, Smyga 6, Spjut 6, Spåra 8, Överlevnad 7.

Knekt

Krigare av olika sorter har alltid funnits i alla kulturer. De kan vara legoknektar eller statsanställda soldater, men i grunden är de lika.

Bära rustning 8, Strid 5, Stridsfärdighet 6, Vapen (något) 8, Vapen (något annat) 7, Överlevnad 6.

Konstnär

Professionella konstnärer är en sentida uppfinning, och förekommer bara i de största städerna. De flesta som ägnar sig åt konsten är utbildade och har en beskyddare, vilket gör den moderna myten om den fattige konstnären helt irrelevant. Tvärtom var konstnärerna ofta mycket väl betalda.

Etikett 5, Konst (valfri) 8, Konst (annan) 5, Köpslå 5, Personkännedom 6, Sedvänja 6, Övertalning 5.

Kurtisan, Luder

Kurtisaner är prostituerade med klass. De är ofta utvalda redan vid tioårsåldern och tränas därefter i alla färdigheter som krävs för att behaga kunderna. Att vara kurtisan är ett borgerligt yrke, och skyddas oftast i lag. Om så inte är fallet finns det förmodligen inga kurtisaner alls.

Dans 6, Etikett 6, Flirt 8, Kvickhet 2, Personkännedom 6, Poesi eller Sång 6, Älskog 6.

Vanliga prostituerade har däremot ingen utbildning. Det enda de har är sin vilja att sälja sin kropp. Som kompensation till kunden är de mycket billigare. Luder med ambition kan med tiden lära sig de ovan angivna färdigheterna, men de får aldrig kurtisanens status. När de är unga startar de med färdigheterna nedan.

Fingerfärdighet 6, Köpslå 7, Personkännedom 7, Undre världen 8, Uppmärksamhet 6, Övertalning 6.

Kusk

Att fara runt på de allmänna vägarna är inte ett helt ofarligt yrke, och kuskar lär sig att försvara sig mot rånare.

Köra vagn 8, Armborst eller Musköt 6, Piska 6, Rida 6, Spela (horn) 6, Uppmärksamhet 8.

Köpman

I större städer finns det så mycket folk att handelsmännen kan stanna på en plats med en permanent butik. De förväntar sig sedan att kunderna ska komma till dem och inte tvärt om.

Kvickhet 2, Köpslå 8, Läsa (eget) 4, Personkännedom 6, Sedvänja (egen) 6, Värdering 6, Övertalning 8.

Livvakt

Professionella livvakter finns bara i de större städerna, men där är de eftersökta, eftersom bara de allra mäktigaste har råd med att träna sina livvakter från grunden.

Några viktiga färdigheter för livvakter är AVVÄPNING, BROTTNING, BÄRA RUSTNING, ETIKETT, FÖRSTA HJÄLPEN, NÄVKAMP och ett eller flera vapen.

Läkare

Läkare är akademiskt utbildade för att bota sjukdomar. De gör det med åderlåtning, latinska verb, blodiglar, åderlåtning, varma och kalla omslag och mediciner. Mediciner kan vara hästskit utrört i vin, paddlevrar och annat gottigt. Till skillnad från barberare, barnmorskor och andra kvacksalvare har de äkta kompetens inom läkekonsten.

Anatomi 6, Första hjälpen 6, Köpslå 4, Läkekonst 4, Läsa (latin) 8, Tala (latin) 6, Övertalning 6.

Lärd

Det finns många sorters lärda i de större städerna. De är rådgivare och lärare till dem som har råd med deras tjänster. De lärda är nämligen dyra i drift. Deras experiment kostar mycket pengar.

Allmänbildning 6, Lärdomsfärdighet 8, Läsa (eget) 7, Tala (latin) 6, Läsa (latin) 7, Sedvänja (valfri) 6.

Marinsoldat

Skillnaden mellan marinsoldater och deras motsvarigheter på land är små. Vissa länder brukar till och med använda vanliga soldater på sina båtar, till deras fienders stora förtjusning. Marinsoldater har samma profil som knektar, men har SJÖVANA i stället för ÖVERLEVNAD.

Mördare

Det går många rykten om yrkesutövande mördare, men få vet något om sanningshalten i dem. Om det verkligen finns ett skrå av mördare är de mycket försiktiga med vilka de släpper in, och gör inga annonskampanjer.

Om proffsmördare finns lär de sig FÖRKLÄDNAD, GIFTER, KLÄTTRA, MEKANISMER, PERSONKÄNNEDOM, SMYGA, några stridsfärdigheter och vapen, UNDRE VÄRLDEN och UPPMÄRKSAMHET.

Navigatör

Navigatören är en vital person ombord på varje skepp. Han är ansvarig för att lägga ut kursen, och därmed för att skeppet kommer dit det ska. Däremot för de inte alltid befälet ombord, det gör kaptenen.

Astrologi 4, Konst (kartritning) 6, Läsa (valfritt) 6, Matematik 4, Navigation 8, Sjöfart 6, Sjövana 6.

Officer

Officer är det enda yrke som en yngre adelsman med självaktning kan ha, förutom präst. (Den äldsta sonen får ärva och får då yrket adelsman.) Tyvärr är inte alla adelsmän lämpade som officerare, vilket allvarligt nedsätter effektiviteten i de arméer som har för många av dem.

Bära rustning 6, Ledarskap 8, Personkännedom 6, Rida 6, Strid 8, Vapen (något) 6.

Oratör, Berättare

I större städer finns det alltid en liten klick av professionella talare, som lever på att hyra ut sin tunga. Vissa är berättare och använder sina kunskaper för underhållning. Andra driver folkets åsikter åt något för dem lönsamt håll. De är ofta mycket mäktiga, och mer än en härskare har fallit på grund av en orators beska kommentarer.

Etikett eller Kvickhet 6, Personkännedom 6, Sedvänja (egen) 6, Sägner 6, Tala (eget) 8, Övertalning 8.

Prisjägare

Prisjägarnas skrå är litet men väl sysselsatt. Det finns alltid personer som är villiga att betala för att få fatt på någon. De legala kontrakten är på personer som ska vara levande när de lämnas in, om det inte är staten som utfäst belöningen. Illegala kontrakt brukar vara lönsammare, och ger ofta betalt även om man bara har ett huvud att visa upp.

Bära rustning 2, Lasso eller Nät 3, Smyga 6, Spåra 7, Stridsfärdighet (valfri) 3, Uppmärksamhet 7, Vapen (närstrid) 6, Vapen (missil) 6.

Präst

Alla religioner har präster, utbildade för att understödja de världsliga och spirituella intressen som kyrkan har. Det här är en typisk katolsk präst, och spelledarens egna religioner kan naturligtvis se helt annorlunda ut.

Intrig 8, Lärdomsfärdighet 6, Läsa (latin) 4, Tala (latin) 6, Teologi 8, Övertalning 8.

Riddare, Sven

Riddarna existerar för att slåss, och när de inte trasslar in sig i sina egna myter gör de det mycket bra. Alla adelsmän håller sig med ett antal riddare, vilket ger trygghet i arbetet och fostrar till lojalitet. Adelsmännen själva är däremot inte riddare, utan adelsmän.

Yngre söner och bastarder till adelsmän blev under tidig medeltid ofta riddare, men farorna i yrket gjorde det med tiden mindre populärt.

Bära rustning 8, Första hjälpen 6, Lans 6, Rida 6, Strid 6, Svärd 8.

Rånare

Rånare är ett evigt problem i städerna. De agerar i grupp, och överfaller från bakhåll. De flesta föredrar att inte döda, men ett litet fåtal går aktivt in för att aldrig lämna vittnen.

Hot 7, Nidhugg 5, Smyga 8, Undre världen 7, Uppmärksamhet 7, Vapen 6.

Råttfångare

Ett av de allra mest avskydda yrken som finns i städerna är råttfångarens. Detta trots att det är helt nödvändigt att fånga alla råttor som sprider sig genom kloakerna. Det krävs inga speciella färdigheter för att bli råttfångare, och alla personer med låg status som inte kan hitta något bättre att syssla med kan bli det.

Rövare

Rövare är rånare som begränsar sin verksamhet till rikets vägar, där de rånar alla vägfarande de träffar på. De har bättre rykte om sig än vanliga rånare tack vare att de ofta agerar med mer stil, och väljer sina offer bättre.

Hot 6, Köra vagn eller Rida 6, Smyga 6, Undre världen 4, Uppmärksamhet 6, Vapen 6, Överlevnad 6.

Sjöman

Sjömän lever på och av havet, vare sig de seglar över haven eller är pråmskeppare på floderna. De är högljudda och oborstade, men nödvändiga för att handeln ska flyta.

Dans, Sång eller Spela 6, Hantverk (relaterat) 6, Klättra 8, Sedvänja (annan) 6, Sjövana 8, Ett vapen 6.

Skattmas

Den mest avskydda personen i alla länder och tider är utan tvivel skattmasen. Ingen regering skulle klara sig utan honom, men det ökar inte hans popularitet nämnvärt. Dessutom är han ofta underbetald, vilket gör att han blir korrupt.

Bära rustning 4, Förvaltning 5, Hot 6, Personkännedom 6, Uppmärksamhet 6, Vapen 5, Värdering 8.

Skogsvaktare, Skogshuggare

För den som kan svinga en yxa går det att leva ganska bra på att hugga ner skogen för att förvandla den till timmer eller träkol, och det är precis vad skogshuggarna ägnar sig åt. Skogsvaktarna skyddar adelns och kronans skogar mot tjuvskyttar och skogshuggare och är mäkta impopulär bland de andra två.

Båge 6, Hantverk (relaterat) 6, Smyga 7, Spåra 7, Tvåhandsyxa 6, Överlevnad 8.

Skrivare, Bokhållare

När få kan läsa och skriva går det att leva på att kunna det. Skrivarna hjälper folk att skriva brev till myndigheter, och fungerar ofta som bokhållare i handelshusen.

Förvaltning 6, Konst (kalligrafi) 8, Läsa (eget) 8, Läsa (annat) 6, Matematik 4, Sedvänja (egen) 8.

Slavhandlare

Vare sig slaveri är tillåtet eller inte finns det slavhandlare. När deras sysselsättning är officiellt förbjuden har den andra namn, men slaveriet existerar alltjämt.

Köpslå 8, Nät eller Lasso 6, Nävkamp 6, Personkännedom 8, Piska 6, Värdering 6.

Smugglare

Statens höga tullar på all import och export gör smugglare välbeställda. De hanterar alla sorters varor som inte har för stor volym, som kryddor, sprit och tobak. Om det finns marknad för exotiska droger har de ingenting emot att smuggla in dem heller.

De flesta smugglare är sjömän som dessutom har lärt sig SMYGA, VÄRDERING och UNDRE VÄRLDEN.

Spejare

Spejare hyrs in av arméer och större resesällskap för att hålla koll på vilka faror som kommer att dyka upp inom den planerade resvägen.

Båge eller Armborst 6, Rida 6, Smyga 6, Spåra 8, Uppmärksamhet 8, Överlevnad 6.

Spelare

De första spelarna dök upp en minut efter att man uppfann den första tärningen, och de finns fortfarande kvar. De lever på att spela med dem som är dumma nog att tro att de har en chans. De bästa spelarna behöver aldrig fuska, men lär sig det ändå. Om inte annat måste man ju kunna upptäcka om motspelaren fuskar.

Etikett 4, Fingerfärdighet 8, Spel 8, Undre världen 6, Uppmärksamhet 8, Övertalning 6.

Tiggare

Tiggare är samhällets yttersta bottenskikt. De samlas i alla städer och försöker med olika metoder pressa pengar ur förbipasserande. Att tigga är riskfyllt, för stadsvakten använder ofta tiggare som slagpåsar. Många tiggare samarbetar med gäng av tjuvar och rånare.

Fingerfärdighet 6, Hot 2, Personkännedom 7, Undre världen 6, Uppmärksamhet 6, Värdering 5, Övertalning 8.

En tiggare har få ägodelar. En stav eller knölpåk, en uppsättning slitna kläder, en tiggarskål och en flaska av traktens sämsta alkoholhaltiga dryck är allt.

Tjuv

Mängden olika sorters tjuvar är skrämmande stor. Flertalet specialiserar sig på en sorts illegal verksamhet, som inbrott eller ficktjuveri. I fantasy-världar är många tjuvar fackligt organiserade i illegala tjuvgillen.

Fingerfärdighet 6, Klättra 5, Mekanismer 5, Smyga 8, Undre världen 6, Uppmärksamhet 6, Värdering 4.

Tjänare, Piga

De rika har ett aldrig sinande behov av tjänstefolk, och det är ett tämligen tryggt yrke om man inte har alltför höga ambitioner. De som blir tjänare åt de riktiga makthavarna behöver inte ens finna sig i den begränsningen. De kan ofta få stort inflytande som sin herres rådgivare.

Etikett 4, Förvaltning 6, Hantverk (något) 6, Intrig 6, Matlagning 6, Personkännedom 6, Sedvänja (egen) 6.

Trollkarl, Häxa, Trollkona

En korrekt utbildad hermetisk magiker startar med 4 i tio färdigheter. Åtminstone fem av dessa måste väljas bland de magiska. ASTRALSYN, CERTAMEN, MAGIKUNSKAP samt magiska former och tekniker rekommenderas. Magikern får inte välja någon stridsfärdighet bland de tio. I övrigt begränsas man i sitt val av vilken skola man tillhör. Långt ifrån alla har tillgång till alla former, och vissa är dessutom begränsade i sina tekniker.

Definitionen på häxa är något vag, men i princip är det en trollkona som man vill vara artig mot. En annan, och lika korrekt, definition är att det är en kvinna som kan trolldom. Män är aldrig häxor, de kallas i stället för trollkarlar eller kort och gott magiker.

Underhållare, Musikant

Det finns många sorters underhållare, som lever på vad andra är villiga att ge för en stunds tidsfördriv. De är inte vidare högt aktade, och misstänks alltid för att vara skyldiga när en silversked fattas.

Dans 6, Övertalning 6, Spela (valfritt) 8, Sång 6, Kvickhet 4, Poesi 4, Tala (eget) 6.

Väpnare

Unga män på landet som vill bli krigare försöker ofta bli väpnare till en riddare. Om de lyckas kommer de, efter många års hårt slit, själva att bli dubbade. Riddarna brukar kräva att deras egna söner också ska vara väpnare åt en riddare innan de dubbas, men de brukar inte behöva vänta lika länge på sin befordran.

Bära rustning 5, Etikett 3, Första hjälpen 6, Heraldik 3, Lans 5, Rida 6, Svärd 6, Uppmärksamhet 6.

Ämbetsman

Alla furstar måste förlita sig på sina ämbetsmän för att styra sina länder. Många ämbetsmän är korrupta, men inte alla.

Förvaltning 8, Intrig 6, Läsa (egen) 6, Personkännedom 6, Sedvänja (egen) 8, Övertalning 6.

Övriga yrken

Spelledare som känner behov av fler yrken kan givetvis skapa egna profiler. De har 40 poäng utspridda på sex till åtta olika färdigheter. Inget värde är högre än åtta, och normalt ska inget vara lägre än fem.

Valfria färdigheter

Förutom färdigheter från sin bakgrund får karaktären ett antal poäng vilka kan användas för att förbättra färdigheterna. Hur många poäng man får beror på hur mycket man satte på “färdigheter“ när man definierade sitt koncept. Det är första siffran som används, dvs 25-70.

  • Bara de färdigheter karaktären redan kan får ökas. Det går inte att skaffa fler färdigheter på det här stadiet.
  • Färdigheter kan ökas upp till 10, eller 5 över startvärdet. Det högsta av dessa två värden gäller.

En karaktär som börjar med 8 i svärd och 2 i rida kan alltså som mest öka svärd till 13 och rida till 10. Detta kostar 5+8 = 13 poäng.

Om man satt tillräckligt hög prioritet på färdigheter när man tog fram sitt koncept får man dessutom två till sex extra d6:or. De fungerar precis som de man får när man utvecklas med åldern, men man har dem redan från början. De kan placeras ut antingen innan de valfria poängen, och öppna nya färdigheter, eller sist och höja ytterligare. Se Utveckling för mer detaljer.